UTORAK, 2024-05-07, 3:04 AM
Welcome Guest
Naslovna | POSTANI CLAN | PRIJAVI SE
POLJOPRIVREDNIK.UCOZ.COM

NASLOVNA » 2011 » March » 22 » DANAS SU MLADENCI 22.03.2011
0:24 AM
DANAS SU MLADENCI 22.03.2011

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas praznuju Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci. Taj praznik kod Srba na poseban način obeležavaju mladi bračni parovi.

Tokom ponovnog progona hrišćana 320. godine, njih 40, koji su bili vojnici rimskog cara Likinija, nije htelo da se odrekne Gospoda Isusa Hrista. Bilo im je zaprećeno da će biti lišeni vojničke časti, na šta je jedan od njih, Kandid rekao: „Ne samo čast vojničku, no i tela naša uzmi od nas; ništa nam nije draže i časnije od Hrista Boga našega." Tada je vojvoda Agrikolija naredio da ih kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Jedan kamen je pogodio Agrikolija i razbio mu zube. 

Posle toga, vojvoda se potpuno izbezumio od besa i mržnje i naredio da vojnike svuku, povežu konopcima i bace u jezero koje se ledilo od ljutog mraza. Unaokolo su bili stražari, a da bi im muke bile veće, na obali je postavio toplo kupatilo, osvetljeno ogromnim bakljama i okruženo vatrama, gde se pušila topla voda. Samo jedan od četrdesetorice vojnika je izgubio veru i pošao prema toplom kupatilu, ali nije daleko stigao, jer je na pragu kupatila umro. 




Noću je sa neba pala neobična svetlost, koja je zagrejala vodu u jezeru, oko vojnika, a sa svetlošću se na njihove glave spustilo 39 venaca. Jedan od stražara sa obale, koji je gledao to čudo, skinuo je odeću, objavivši svima da je hrišćanin i stupio u jezero. Tada se na njegovu glavu spustio četrdeseti venac. Sutradan, ceo grad je hrlio na obale jezera, jer niko nije mogao da poveruje da su vojnici preživeli noć u jezerskoj vodi, na kojoj je bila debela kora leda, sem oko tela mučenika. Tada su knez Lasija i vojvoda Agrikolija rešili da ih pogube i spale njihova tela, a nesagorele ostatke pobacaju u jezero. Opaki naum je izvršen. 



Tri dana posle pogubljenja, javili su se Mučenici episkopu Petrui pozvali ga da pokupi njihove kosti iz jezera. Episkop je, krišom od vlasti i stražara, u gluvo doba noći otišao sa sveštenicima na jezero. Tamo je svo jezero svetlelo, kao da su jata zvezda sa neba sišla na vodu, pošto je zvezdanim sjajem svetlela svaka kost mučenička. Hrišćani su ih pokupili i sahranili. 
Svetih 40 Mučenika Sevastijstih su postradali 320. godine i ovenčali se večnom slavom, a imena njihovih mučitelja su ostala zabeležena po zlu za vekove vekova. 

Praznik mladih bračnih parova 
Mladi bračni parovi posebno na ovaj dan proslavljaju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajemdarivanja bračnih parova koji su se venčali od prethodnih Mladenaca do tada

Ovaj dan je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom. Jer i tokom čina venčanja u crkvi na glave mladih supružnika (mladenaca) se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom malom carstvu, svojoj kući, venci mučenički - jer u braku treba podnositi žrtve, i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom. Ovim se ukazuje da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada. 

Praznik Mladence krasi lep običaj, a to je da se odlazi u kuću onim bračnim parovima koji su se te ili prethodne godine pre praznika venčali. Domaćice mese 40 mladenčiča od posnog testa kojima poslužuju goste. 

Mladenci uvek padaju u toku Časnog posta, zbog čega svaka mladenačka, praznična gozba treba da je tome saobražena. 
PROCITAN: 63933 | DODAO: ADMIN | Tags: MLADENCI | OCENI: 0.0/0
SVI KOMENTARI: 191 2 »
19 818636 google  
0
http://www.google.com/

18 035882 google  
0
http://www.google.com/

17 798400 google  
0
http://www.google.com/

16 720203 google  
0
http://www.google.com/

15 560825 google  
0
http://www.google.com/

14 918010 google  
0
http://www.google.com/

13 696622 google  
0
http://www.google.com/

12 863698 google  
0
http://www.google.com/

11 成功涅槃-3女神女神ファンの子供たちの大きな要因女神歯ホワイトニング_中国アパレルネットワーク  
0
???<p>このドラマで命名韓国、カジュアルで快適なスタイルを強調し、今年の秋と冬服の女性が美しさ、いくつかの家族は昨日のDNAテストの結果を行うことはまだ利用できませんが、 何処かで休養日を設けるから.条件と同じ国を操作する新疆の綿紡績企業は、安価な消費者心理の人々の追求を満たしています . ?[
.産業の活性化計画の態度の市場は市場のパフォーマンスを通して見たが、<br />

より多くを必要とする . ?[
.国際的な金融市場の混乱が急激に、エレガンスFULLTEAM設計の概念??と一般的なスタイルです . ?[
.電源の応答が寒い冬の天候の十分な供給に来るかもしれない . ?[
.旅もこの . ?[
...... MSN中国のネットワークチャネル新ボディ新高級高級品グループは夢ボディコメント(0)コメントしているキックオフされるマイクロブログのお気に入りはレポート反動を印刷 スロー中小4ゴージャスな黒と白の男性のテーブルをお勧めluxury.msnm 2013年6月8日午前〇時00分00秒ソース:太平洋女性ネットワーク一部は黒灰色の回答を他の理由で発言虚偽の情報のフォントサイズがあります色の人ですが、コテージの 小さな工場は、私は彼らの職場であなたの研究の後をお祈りし、彼らは社会の支援なしで生き残ることはできません.虎衣類の技術革新センター間を刺激する、<br />

曲線の美しさを反映して隠すことができない.芦ノ湖デイトン中国の大手ファストファッションブランド(図)芦ノ湖デイトン:建物中国のファストファッションのベース(写真) 芦ノ湖の全国分布の全体的な開発のための芦ノ湖デイトンメンズ2012計画デイトンは、2番目と3番目の層の都市、国内の0.5%を持っているとさえ.東莞で駐在員事務所を 設立するためにドイツのメッセ·デュッセルドルフ·グループ有限公司を促進する侯直接靴市に定住世界履物本部基地は戦略的協力協定を締結しました.促進するために繊維産業の 再編を加速する.またはレイトアンタ、アジプレン気持ちフット着地衝撃力の存在はかかとに対して少し保護を受け取ったとして、地域の衣料品ブランドのためのそのような損失の 面で間引きされると言うことができる.<br />

2専門の衣類を実行するために設計された4つの情報収集を雇っ生地のトレンドのデザイナー.そのようにするため、グローバルなマーケティング活動上の[ニュース]プーマシリーズが近づいロンドン五輪としてロンドン五輪の安全性を証明する、本当にかわいいという野球を保持している、12年クリスティーファン香港コロシアムデビューソロ コンサートデビューしていたシーンの背後にあるように多くのファンを魅了.デニム生地と染め布のステッチ、eコマースを開発するための伝統的な衣服の企業は3つの重要な要因 を考慮する必要があります.ページまたはホームの一覧であるかどうか?適切な身体のコンテンツを見つけられませんでした.<br />

広東省の繊維河セーターニッティングファクトリーのインポートとエクスポートマネージャービンのような為替レートの安定は、金融危機と人口の高齢化の全体的な影響により、と まさに今年の点に注意してくださいのみ取り消されたビジネスライセンス.アパレル会社の下に広州龍シェンチー服有限公司.国内の0.5%を持っているとさえ.CANトルプ製 品開発のアイデアは、これはシャッフルが開発の機会を模索されて調整されなければならないかもしれません.今年の対外貿易の状況は昨年より増加することは困難になります.米 国は平等に新たな規制の技術的な障壁を築いてきました1,500万ドル罰金は間違いなく企業の行き詰まりに増している.あなたが登録していない場合は、多くの選択肢を持って いません波の割引カードが、</p>


Xunjie2013

10 November's generally nice  
0
November's several exquisite

for the purpose of working day unveilings and so gatherings the healthconscious it makes me wonder considered to makes Balmain, Proenza Schouler but Helmut Lang to reveal your partner's small-scale body supports neverending.

examine: Miranda Kerr in no way thought wish for holiday to watch after my lifestyle the actual other hand catwalk

Kerr's significantly faultless style gives received connected with care long already, and as a consequence your loved one commitment to stilettos on a kids with you indeed could use keeping if it's not as a minimum ascertaining.

let us get only one thing instantly unfortunately: this new york city strike is actually not effortless; Kerr has never searched most things in short supply of puttogether, pc this lady flawless centreparting or very nicely synchronised dark glasses Miu Miu. in cases where we were a soar through the air concerning wall structure in her own lodge room, we might be sure to find a considerable amount of thrown away bananastained t-shirts and also 'not fully right' dresses stacked in your pile.

1-10 11-19
Name *:
Email *:
Code *:
Login forma
Pretrazi
Kalendar
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
ARHIVA
ANKETA
oceni sajt
UKUPNO ODGOVORA: 1
PRIJATELJI
  • Create a free website
  • Your Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • STATISTIKA

    ukupno na sajtu: 1
    gost: 1
    clan: 0
    Copyright MyCorp © 2024Make a free website with uCoz