NEDELJA, 2024-05-19, 7:03 AM
Welcome Guest
Naslovna | POSTANI CLAN | PRIJAVI SE
POLJOPRIVREDNIK.UCOZ.COM

NASLOVNA » 2011 » March » 30 » Lepi Jova - Impatiens
0:20 AM
Lepi Jova - Impatiens

Postojbina ovog cveta je Zanzibar, pa je poznat i pod nazivom Sultan Zanzibara. Cveta od ranog proleća do same jeseni. Stručnjaci preporučuju: 3 biljke različitih boja zasaditi u saksiji prečnika 20 do 25 cm.

 

Jaka sunčeva svetlost im ne prija ali ni potpuina senka, najbolje će uspevati izložene jutarnjem  suncu i popodnevnom hladu. Zalevanje ne treba da bude obilno, ne prija im mnogo vode, osobito osetljivom korenu, dakle umereno i redovito. Zalevanje vršite odgovarajučom posudom koju ćete moći da  zavučete ispod biljke, tako nećete nakvasiti listove i cvet što ovoj biljci  ne prija i vrlo često može uništiti raskošne cvetove.

 

Prihranjivanje je najboilje vršiti jednom nedeljno i to ne velikim količinama đubriva i ne prejakim rastvorima đubriva, dakle i sa prihranjivanjem umereno. Biljka nije podložna tipičnim oboljenjima, ne privlače je ni insekti kao što su biljne vaši i druge česte cvetne napasti, pa je samim tim njeno gajenje više uživanje nego rad.

 

Zemljište treba da bude porozno i lako propustljivo jer njen koren ne podnosi tešku kompaktnu i sabijenu sredinu koja zadržava vodu. Najbolje je napraviti prirodnu drenažu pre sađenja sa nekoliko oblutaka koje ćete naređati na dnu saksije a kasnije preko kamenčića dodajte zemlju.Takođe ne morate u zemljište dodavati ni mnogo gnojiva ako je već zalevate tečnim đubrivima, jer će njeno lišće bujati a cvetovi će biti retki pa ćete tako smanjiti njenu dekorativnost.

 

Lepi Jova nesebično cveta celog proleća, leta i jeseni. Može se naći u mnogo različitih boja, od crvene, roze , ljubičaste, narandžaste, bele i u svim kombinacijama pomenutih, kao i njihovim mnogim nijansama. Kod nas se gaji kao jednogodišnja biljka, ali ona može uspešno da prezimi u odgovarajućim uslovima, to bi bila temperatura oko 15 do 18 stepeni C, kao i velika vlažnost vazduha, što zahteva jutarnje orošavanje. U rano proleće biljku treba orezati do 2-3 cm iznad površine zemlje, zatim je presaditi a kad olista izneti je na balkon ili u baštu. Delove biljke koje su odsećeni, mogu se užiliti u vodi i na taj način biljku razmnožiti,.ali to ipak zahteva malo veštine.

 

Ovaj cvet posebno dekorativno izgleda gajen u tzv. kaskadnim gredicama, to je posebno postolje od metala gde se saksije mogu poređati jedna ispod druge (na slici). Na ovaj način možete uz malo truda napraviti prelepe cvetne stubove koji će vašu baštu ili balkon učiniti bajkovito lepom.

PRILOG: SLIKA 1
Category: CVECARSTVO | PROCITANO: 1371 | DODAO: ADMIN | Tags: cvece lepi jova, gajenje cveca, razmozavanje | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Login forma
Section categories
VOCARSTVO [3]
PCELARSTVO [0]
CVECARSTVO [3]
LEKOVITE BILJKE [11]
RASADNICI [0]
SEMENSKE KUCE [0]
STOCARSTVO [0]
IZLOZBE [0]
VASI TEKSTOVI [0]
Pretrazi
Kalendar
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
ARHIVA
ANKETA
svidja mi se rubrika
UKUPNO ODGOVORA: 3
PRIJATELJI
  • Create a free website
  • Your Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • STATISTIKA

    ukupno na sajtu: 1
    gost: 1
    clan: 0
    Copyright MyCorp © 2024Make a free website with uCoz