NEDELJA, 2024-05-19, 8:16 AM
Welcome Guest
Naslovna | POSTANI CLAN | PRIJAVI SE
POLJOPRIVREDNIK.UCOZ.COM

NASLOVNA » 2011 » March » 30 » ADAM
9:08 PM
ADAM

Postojbina adama je zapadna Indija, odakle je prenesen u Evropu. Dok se u kontinentalnim krajevima gaji isključivo kao sobna biljka, u postojbini dostiže džinovske razmere, tako da se ispod njegovih listova ljudi, umorni i željni hladovine, često odmaraju.

Adam se gaji kao sobna biljka - ako se neguje dobro, može da ima pet do sedam listova, a za njega je karakteristično to što mu donji listovi izumiru, dok se gornji naizmenično razvijaju jedan za drugim. Voli sveže, plodno zemljište, idealno vreme za presađivanje je januar ili februar, a treba voditi računa da se ne ošteti korenov sistem, pa zemlju oko žila ne treba dirati.

Ako biljka ima pelcere, mogu se skinuti, a najbolje ih je skidati nožem. Pelcer se sadi u zavisnosti od njegove veličine, ali uvek u što manju saksiju da bi užiljavanje bilo brže. Potrebno je i da se nova biljka smesti u prostoriju s temperaturom od 20 do 23 stepena, da bi se što pre užilila.

Dok se to ne dogodi, a i kasnije, potrebno je češće orošavati listove da bi joj se obezbedila neophodna vlažnost. Iz istog razloga listove treba svakodnevno prebrisati mekim, vlažnim sunđerom.

·         Pravilna nega

Adam voli dosta vode i treba ga što češće zalivati, a za razliku od mnogih sobnih vrsta, on izvanredno dobro podnosi centralno grejanje, jer je biljka iz toplih predela. Kako je adam biljka svetlosti, trebalo bi mu obezbediti mesto s dovoljno sunca.

Potrebno ga je jednom nedeljno zalivati tečnim đubrivom koje se rastvara u vodi. Pravilnom negom i dobrom preventivnom hemijskom zaštitom, koja se sastoji u prskanju kombinovanim insekticidima i fungicidima, adam će dobro napredovati u svakom stanu.

·         Ukoliko u kolekciji pored adama nemate i evu, nemojte se začuditi kad na zidu na koji je oslonjen list adama pronađete tragove suza. Dovoljno je samo doneti saksiju eve i staviti je pored njega.

·         
Suv i zadimljen vazduh u prostoriji prouzrokuje sušenje listova po uglovima.

Category: CVECARSTVO | PROCITANO: 1073 | DODAO: ADMIN | Rating: 0.0/0
Total comments: 2
2 eskorte Norge  
0
Заранее спасибо и удачи, poljoprivrednik.ucoz.com ! :). Я вернусь !

1 website promoters  
0
очигледно као што је poljoprivrednik.ucoz.com, међутим потребно је да тестирање правопис на неколико ваших постова. Број њих препуна правописних проблема и да сматрају да је веома проблематичан рећи реалност ипак свакако ћу поново доћи.

Name *:
Email *:
Code *:
Login forma
Section categories
VOCARSTVO [3]
PCELARSTVO [0]
CVECARSTVO [3]
LEKOVITE BILJKE [11]
RASADNICI [0]
SEMENSKE KUCE [0]
STOCARSTVO [0]
IZLOZBE [0]
VASI TEKSTOVI [0]
Pretrazi
Kalendar
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
ARHIVA
ANKETA
svidja mi se rubrika
UKUPNO ODGOVORA: 3
PRIJATELJI
  • Create a free website
  • Your Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • STATISTIKA

    ukupno na sajtu: 1
    gost: 1
    clan: 0
    Copyright MyCorp © 2024Make a free website with uCoz